BLOG: LEER BETER STOKEN DANKZIJ DE ZWITSERSE STOOKMETHODE

BLOG: LEER BETER STOKEN DANKZIJ DE ZWITSERSE STOOKMETHODE

De Zwitserse stookmethode kent vele voordelen. Zo is niet alleen beter voor het milieu, maar is uw rookkanaal ook sneller op temperatuur. Tevens bevordert dit de trek in uw rookkanaal, waardoor u op de meest schone manier stookt en daardoor meer rendement behaalt door efficiëntere verbranding van uw hout. Lees hieronder meer over hoe u met een houtkachel de Zwitserse methode toepast. Dankzij de Zwitserse stookmethode leert u niet alleen beter stoken, ook behaalt u meer rendement en efficiëntere verbranding.
© Warmtestore Uw Haardenspecialist


De Zwitserse stookmethode in stappen:

Hout stoken volgens de Zwitserse methode? We leggen u graag stap voor stap uit hoe u de Zwitserse methode van stoken toe kunt passen bij uw houtkachel.

1. Houtkachel Zwitserse methode: hout stapelen en vuur aansteken

Als eerste is het belangrijk om bij om droog hout te gebruiken, u kunt het vocht percentage meten met een speciale vochtpercentage meter. Het percentage moet tussen de 15-20 procent liggen. Onder in de kachel leg je grote houtblokken, daarop plaatst u kruislings dunnere blokken hout. Daarboven weer kruislinks komen kleine (aanmaak) houtjes te liggen. De stapel wordt van bovenaf aangestoken met aanmaakblokjes. Deze methode zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden, zonder al te veel rookontwikkeling.

2. Houthaard of kachel bijvullen

Vul de stookruimte bij als er nog kleine vlammen zichtbaar zijn en er een gloedbed op de stookbodem zichtbaar is. Open rustig de deur om naar buiten tredende rook in de woonkamer te voorkomen. Schuif de overgebleven delen voorzichtig samen in het midden van de stookruimte. Leg opnieuw een aantal blokken met de gekloofde zijde naar onderen in de stookruimte. Open de luchttoevoer voor een snelle ontbranding. Zodra de houtblokken of briketten vlam hebben gevat, kunt u de luchttoevoer weer naar “normaal” zetten.

3. Klaar met stoken?

Laat de kachel of haard als het enigszins mogelijk is, rustig uitbranden. Sluit daarna de luchttoevoer af. Hierdoor zorg je ervoor dat de kamer niet direct afkoelt. Door de luchtstroom wordt namelijk ook de verwarmde lucht afgevoerd. Om brand te voorkomen moet je de as uit de stookruimte altijd in een metalen emmer of bak scheppen. Sluit deze bak daarna met een deksel af.

Het verschil tussen de traditionele stookmethode en de Zwitserse stookmethode

Het verschil tussen de traditionele stookmethode en de Zwitserse stookmethode, is de plaatsing van de houtblokken en de verbranding. Bij de traditionele stookmethode worden de aanmaakhoutjes op de bodem gelegd, daarboven worden de houtblokken geplaatst. Deze stookmethode zorgt voor meer rookoverlast. Het voordeel van de Zwitserse methode van stoken, is dat er vrijwel een volledige verbranding ontstaat. Hierdoor wordt de rookoverlast juist beperkt.