038 8500776 Bereikbaar van 8:00 tot 21:00

BLOG: Leer beter stoken dankzij de Zwitserse stookmethode

De Zwitserse stookmethode kent vele voordelen. Zo is niet alleen beter voor het milieu, ook is uw rookkanaal sneller op temperatuur, bevordert dit de trek in uw rookkanaal, waardoor u op de meest schone manier stookt en daardoor meer rendement behaalt door efficiëntere verbranding van uw hout.

Dankzij de Zwitserse stookmethode leert u niet alleen beter stoken, ook behaalt u meer rendement en efficiëntere verbranding.
© Warmtestore Uw Haardenspecialist

De Zwitserse methode gaat als volgt in zijn werk:

1. Vuur aansteken

Onder in de kachel leg je grote houtblokken, daarop komen kleine houtjes die worden aangestoken. Deze methode zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden zonder al te veel rookontwikkeling.


2. Haard of kachel bijvullen

Vul de stookruimte bij als er nog kleine vlammen zichtbaar zijn en er een gloedbed op de stookbodem zichtbaar is. Open daarna rustig de deur om naar buiten tredende rook in de woonkamer te voorkomen. Schuif de overgebleven delen voorzichtig samen in het midden van de stookruimte. Leg opnieuw een aantal blokken met de gekloofde zijde naar onderen in de stookruimte. Open de luchttoevoer voor een snelle ontbranding. Zodra de houtblokken of briketten vlam hebben gevat, kun je de luchttoevoer weer naar “normaal” zetten.


3. Klaar met stoken?

Laat de kachel of haard als het enigszins mogelijk is, rustig uitbranden. Sluit daarna de luchttoevoer af. Hierdoor zorg je ervoor dat de kamer niet direct afkoelt. Door de luchtstroom wordt namelijk ook de verwarmde lucht afgevoerd. Om brand te voorkomen moet je de as uit de stookruimte altijd in een metalen emmer of bak scheppen. Sluit deze bak daarna met een deksel af.


Terug naar de categorie laatste nieuws